Tort amandina

Primul meu tort!

Asta numai daca nu punem la socoteala Prajitura ciococaramel care este poate mai complicata decat Amandina sau tortul de biscuiti cu ciocolata si fructe uscate. Este primul tort cu blat, crema, sirop si glazura – toate facute de mine. Si sa nu uitam forma… de tort.

Ba, imi aduc aminte, in clasa a 12-a am chiulit la ultimele 2 ore, am fugit acasa si i-am facut, impreuna cu cele 2 surori mai mici, de ziua ei, mamei nostre un tort de biscuiti foarte bun. Poate ne aducem aminte cum era crema…

Pana atunci, va las sa savurati un desert pe care sora mea ce mica nu a apucat sa il cunoasca in tara, dar de care s-a indragostit pe loc; iar acum nu mai conteneste din a ma ruga sa il refac.

Pentru 12 portii
Pregatire: 1 ora
Coacere: 45’

Ingrediente:

Blat:

  • 6 oua,
  • 200 g zahar,
  • 3 lg. apa,
  • 3 lg. ulei,
  • 2 lg cu varf de cacao,
  • 8 lg faina.

Sirop:

  • 400 ml apa,
  • 200 ml zahar,
  • 2 lg. cu varf de cappuccino de ciocolata,
  • esenta de rom.

Crema

  • 3 galbenusuri,
  • 150 g zahar pudra,
  • 250 g unt,
  • 1 ½ lg. cacao,
  • esenta de rom.

Glazura

  • 150 g ciocolata amaruie,
  • 100 g ciocolata cu lapte,
  • 200 ml smantana lichida (frisca lichida),
  • 50 g unt.

Blat

Se separa galbenusurile de albusuri, punandu-se in castroane incapatoare (2-3 l).
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul, amestecand incontinuu, 4-5’, pana se topeste zaharul.

Galbenusurile se freaca cu uleiul.

Se incalzeste cuptorul la 175˚ C.

Se adauga apa si galbenusurile frecate cu ulei si, cu ajutorul unei linguri de lemn, se amesteca usor, pana ce acestea se incorporeaza in albusuri.

Se adauga, putin cate putin, faina amestecata cu cacao si se omogenizeaza amestecul.


Amestecul ramane ca o spuma moale.

Se toarna aluatul intr-o tava de ø 24-26 cm., unsa cu ulei si tapetata cu faina (in cazul in care tava nu are peretii detassabili, se decupeaza hartie de copt de acelasi diametru care se aseaza pe fundul tavii).


Se da tava la cuptor pentru 30-35’, ridicand temperatura la 190˚ C in ultimele 5’. Inainte de a il scoate din cuptor, se verifica blatul cu o scobitoare, iar daca nu ramane coca pe ea, inseamna ca este copt.

Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca blatul.

Sirop

Se pun la fiert apa cu zaharul si cappuccino, intr-o oala, iar din momentul in care au dat in clocot, se amesteca si se mai fierb cateva minute, la foc domol.
Se opreste focul, se adauga cateva picaturi de esenta de rom, cat inca este cald si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Crema

Nota: Untul se scoate de la frigider cu o ora inainte de a fi folosit pentru a fi cat mai moale.

Crema se pregateste aproape de momentul montarii tortului, astfel incat sa fie usor de intins.

Se bate spuma untul, se adauga zaharul pudra si se amesteca pana la dizolvarea zaharului.
Se adauga galbenusurile, cacao si 3-4 picaturi de esenta de rom si se mai mixeaza pana devine un amestec omogen.

Glazura

Nota: Frisca nu se lasa sa fiarba.

Ciocolata se taie in cuburi mici, fara a se amesteca cea amaruie cu cea cu lapte.
Se pune la foc mic, intr-o oala, frisca lichida si se incalzaste (fara a se fierbe), se adauga ciocolata amaruie si untul si se amesteca pana ce ciocolata s-a topit aproape in totalitate.


Se ia de pe foc si, amestecand in continuu, se adauga si ciocolata cu lapte.
Se lasa sa se receasca, amestecand din cand in cand, pentru a nu se forma crusta la suprafata.
Glazura va ramane cremoasa, chiar si dupa ce s-a racit si intarit.

Montare:

Nota: Este de preferat ca, odata, glazurat, tortul sa nu fie atins cu nimic, pentru ca se va strica aspectul glazurii.

Blatul se taie in 2, cel de jos fiind mai subtire decat cel de sus.
Se pune blatul de jos pe un platou, se insiropeaza si se intinde crema deasupra.

Se aseaza al doilea blat (care, daca a format o crusta, se inteapa din loc in loc cu o scobitoare) si se insiropeaza.
Se glazureaza, turnand glazura racita in centru si lasand sa se scurga catre margini.

Tortul se serveste rece, de la frigider, ornat cu bucati de ciocolata sau floricele de frisca.

Pofta buna!

NB: Daca ati incercat reteta, mi-ar face o deosebita placere sa aflu parerea voastra.

About these ads

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 2 February, 2010, in √ Bucatariile lumii, Bucataria franceza, DESERT, Tort amandina, Torturi and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 33 Comments.

  1. Wow! e tarziu si mor dupa ceva dulce! Bine ca e ecranul care ma impiedica sa ma servesc :) Super tort, bravo!

  2. Ti-as fi trimis cu mare placere, doar ca nu mai e de sambata…
    12 portii s-au dovedit a fi o nimica toata in fata a 5 mancaciosi!

    Din pacate, cremei i s-a facut putina observatie de catre cel mai aspru critic al familiei, un specialist in ale torturilor (la neutru, nu la feminin). “Problema” nu era ca n-ar fi fost extraordinar de buna, ci consistenta ei: avand mult unt, a doua zi crema s-a intarit destul de mult.

    Am sa incerc o alta varianta si, daca imi iese, promit sa revin cu un update.

    • Poti incerca sa faci un ganache de ciocolata: ciocolata neagra de buna calitate si frisca naturala, in proportii egale: topesti ciocolata la bain marie, fara ca vasul in care o topesti sa atinga apa fierbinte, apoi amesteci cu frisca batuta. Poti sa o aromatizezi cu rom daca vrei sau lichior de portocale. E o nebunie. este mult mai usoara si se mentine bine in timp. Cat despre carcotasi, daca nu le convine, sa treaca sa faca ei sau sa nu manance :)

      • M-am documentat intre timp, de dimineata eram pe fuga…
        Ganache poate fi folosit ca si crema, dar si ca glazura, daca nu batem frisca.
        Reteta e cea de la tine. Mult mai simpla decat crema mea, cu specificatia ca se intareste, si nu e recomandat sa fie tinuta la frigider (asa scria unde am citit eu).
        :) Mi-a placut ultima parte.

        Ganache e mousse? pentru ca am facut altadata, dar nu m-am gandit sa ornez ornez cu ea. Super ideea! si o voi incerca in curand. Multumesc Bunny.

        Apropo de mousse si portocale, uita-te un pic la “Prajitura Ciococaramel”, poate o incerci, la mine a avut un succes teribil.

  3. de ce spuneai ca nu stii sa le ornezi? mie nebunia de pe ultima poza mi se pare delicioasa, ca aspect ma refer, pentru ca la gust sigur e.

    eram sigura ca ai postat reteta tortului…am facut terapie inainte sa intru :)

    • Esti o draguta.
      Asa cum zici tu, e o nebunie, adica s-a intamplat sa am niste sticksuri in ciocolata si nu am facut decat sa le infig acolo.
      Nu m-am bagat la mai mult, caci i-as fi stricat aspectul, cu siguranta. A, am mai stropit cu niste glazura :)).

  4. ce bine arata!… nu ma mai uit la tine pe blog…ca mor de pofta :))

  5. mmm, nu nu!
    Urmeaza exemple bune, de fete gospodine si nu uita ca am o categorie de Retete usor de pregatit, daca nu “te bagi” la complicaturi…

  6. ma bag stai linistita…la mine lenea-i mare si timpul mai mult lipsa, dar daca ma apuc, imi ies :))

  7. Super. O sa infiintam un club, cel al bucatareselor (doar) din placere. Ce fain ar fi…
    Asa cum mai ziceam, de timp eu dispun – desi nu as mai vrea. De vointa… asa si-asa. Daca e ceva nou, altfel nu prea prezinta interes (stii, ca doar mi-ai aratat cum sunt zodiile astea – si l-am citit si de 2 ori…).

  8. Arata fantastic, presupun ca a fost si la fel de gustos!! Data viitoare cand imi arde de facut ceva dulce am sa-l fac :D

  9. Cu tortul asta m-ai dat gata. Atata ciocolata… un adevarat rasfat… Il voi incerca cat de curand. Sanda

    • Bine ai venit pe blogul meu, draga Sanda.

      Ma bucur ca ti-a placut, astept cu nerabdare sa aflu cum ti-a iesit :). Este, intr-adevar, unul din cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata.

      Te mai astept.

  10. ce tortulet atragator,eu ador ciocolata!

  11. Nu stiu ce tip de robot folosesti ,eu am facut foile in 30 minute(pregatit necesarul , batut spuma si pus la copt)in timp ce se coace alauatul am batut frisca alte 15 minute ,pana se racesc foile am facut prima glazura alte 15 minute , am pus prima foaie ,acoperit cu frisca si dat la rece alte 10 minute am pus glazura alte 10 minute ,dat la rece alte 10 minute timp in care faci a doua glazura ,am pus frisca ,a doua foaie ,10 minute dupa care acoperi cu glazura.Cam de 2 h ai nevoie ,poti pregati foile cu o seara inainte ,chiar daca muncesti sambata seara,iti i-a timp putin si se racesc foile pt. a doua zi .Frisca nu o poti pregati dinainte deoarece fiind cu gelatina in ea se intareste ..Eu am refacut intre timp prajitura si nu am mai pus a doua glazura ,era super dulce.Ai grija sa iti faci loc in frigider,prajitura e mare si are nevoie de spatiu .Ciao si daca esti draguta fa si o poza cu rezultatul final.Pa si spor la treaba.

    • Esti o draguta ca mi-ai dat asa informatii pretioase.
      Am decis ca voi face blatul de sambata dimineata, iar cremele duminica. Astfel, va fi gata pana la pranz.

      Acum intru la tine sa iau reteta. :)

      Iti multumesc. Te mai astept pe la mine si o sa postez cu siguranta o poza finala, sper sa arate macar pe jumatate la fel de bine ca a ta.

  12. Eu sper sa va placa ,ca aia e cel mai important.Cu siguranta o sa fie si aspectos .Ciao si te astept in povesti .

  13. Mie imi va placea cu siguranta, pentru ca are frisca si ciocolata. Sunt sigura ca si alor mei. In seara aceasta am fost la cumparaturi, mi-am luat tot ce-mi trebuie. :) Maine dimineata ma apuc de: Kinder Pingui!!!

  14. Iubita …am facut tortul tau si a iesit SUPERB .Nu am facut cu aceasi crema ca a ta , am cumparat praf de crema si am facut-o eu cu lapte si zahar pudra dat blatul este exceptional . FELICITARI.

  15. E nemaipomenita reteta asta!!

  16. mmmm…….ce bun daca sar gati asa ceva in vuecare restaurant creca as comanda unul dupa altul delicatesale vacute de bucatari proceputi in bucatarie <<(artei) :)
    :-*

  17. Si eu am facut nu de mult timp amandina, dar la tortuletul tau arata tare bine glazura

    • Retzetar de... fericire

      Ai facut prajituri sau tort? Eu inca nu m-am incumetat sa fac faimoasa prajitura amandina, in primul rand pentru ca nu am o tava patrata, ca sa pot taia apoi blaturile, dar si pentru ca e mai multa munca decat la tort…
      Glazura trebuie turnata in mijloc si “ajutata” sa se puna uniform pe toate partile, insa nu prea mult, caci se strica. Din momentul in care “s-a asezat”, nu mai trebuie atinsa, ca sa arate asa bine.

      Sper ca v-a placut gustul, totusi. :)

  18. Am facut tortul asta de zeci de ori, patrat, rotund, inima, sub forma de prajituri sau cu etaj si de fiecare data a iesit nemaipomenit! Multumesc foarte, foarte mult pentru reteta! Nu cred ca puteam gasi alta mai buna.:)

    • Retzetar de... fericire

      Draga Delia, iti multumesc pentru comentariu, mi-a facut placere sa il citesc. Sper sa incerci si altele din putinele retete de aici.

  19. buna seara!!!ce minunatie de tort ai facut,ciocolatos,lucios,…..pacatos de aratos!!!!bravo,te felicit….cred ca e buuuun ;cu greu ma abtin sa nu ma infig in el:))))))))inghit in sec…..felicitari!!!!

    • Retzetar de... fericire

      Draga Evelynn,

      Tortul este chiar mai bun decat arata. Eu am inceput acum doi ani sa pregatesc torturi, cred ca nu gresesc spunand ca acesta era primul. Important este sa ai o reteta buna. Daca vrei sa il incerci, dar e ceva ce nu intelegi, iti voi raspunde cu drag la intrebari.

      Te mai astept.

      Miana

  20. Draga mea,am executat acest tort azi,pentru o prietena,(ea l-a ales din maldarul de retete),a iesit extraordinar de aspectuos,a fost usor de facut,iar gustul………delicios,vreau sa spun ca abia am apucat o felie sa gust si eu,in rest a fost devorat de oaspeti,eu am dublat cantitatile sa-mi iasa un tort mare,(si bine am facut!)vreau sa-ti multumesc inca o data pentru reteta!

  1. Pingback: La multi ani noua, Papitzicule! « Imi place sa gatesc…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 219 other followers

%d bloggers like this: