Cocosa

Dar sa va spun “povestea cocosei”. Noua ne placea foarte mult aceasta prajitura cand eram mici si maica-mea o facea destul de des. Dar pentru ca sora cea mica era prea mica 🙂 sa retina ca este o prajitura … (am si uitat numele ei) cu fulgi de nuca de cocos, ii spunea simplu: “Cocosa”, astfel incat noi, surorile mai mari, nu i-am mai zis altfel. Si pana la urma era mai simplu, nu? – Mami, ne mai faci cocosa?
Pentru 6 persoane Pregatire 20 min Coacere 30 min
Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 18 linguri de faina
- 18 linguri de ulei
- 18 linguri de zahar
- 1 lingurita de praf de copt
Sirop:
- 1 cana de zahar
- 1 esenta de rom
- 2-3 linguri de cacao
- 1 cub de margarina pentru prajituri
Ornament: 1 pachet de fulgi de nuca de cocos
Blat: Se separa albusurile de galbenusuri, acestea din urma amestecandu-se, pe rand si treptat, cu zaharul si apoi cu uleiul. Se adauga albusurile batute spuma si se amesteca, dupa care se adauga treptat faina, in care s-a amestecat praful de copt. Se obtine o compozitie ca de chec (nici groasa, nici subtire) care se toarna intr-o tava de prajituri unsa cu unt si tapetata cu faina. Se pune tava in cuptorul incalzit la 180° C si se lasa sa se coaca timp de 30 de min., pana prinde o culoare aurie la suprafata (se poate proba din cand in cand cu o scobitoare, cand nu mai ramane coca pe aceasta, prajitura este gata). Se opreste cuptorul, iar tava se lasa inauntru.
Sirop Intr-un ibric, zaharul imbibat in apa se pune pe aragaz, cand s-a topit zaharul, se adauga cacao si se da intr-un clocot. Se ia de pe foc si se adauga margarina si se amesteca pana ce aceasta se topeste. Se adauga si romul.
Blatul se taie in patratele care vor fi, pe rand, scufundate in sirop si apoi date prin nuca de cocos.
Pofta buna!
Posted on 4 December, 2009, in √ Bucatariile lumii, Bucataria noastra, Bucataria romaneasca, Ciocolata, Cocosa, DESERT, Uncategorized and tagged ciocolata, cocos, nuca de cocos, praf de copt, prajitura, rom. Bookmark the permalink. 4 Comments.
Eu nu sunt o adepta a fulgilor de cocos,dar cred ca merg fosrte bine cu nuca macinata in loc de. 🙂
Da, nu vad de ce nu ar merge.
Oricum, intotdeauna am fost cea mai fericita cand am schimbat o reteta (fie pentru ca nu aveam un ingredient, fie pentru ca nu imi placea unul) si mancarea a fost delicioasa. 😉
Cred ca am sa incerc si eu, mai ales ca nuca este una din preferatele mele, dupa alune de padure.
Pingback: Revelion « Retzetar de… fericire
Pingback: Propun din nou: cocosa | Retzetar de... fericire