Paine de casa


Indiferent de tipul de faina utilizat, painea se pregateste la fel, cu deosebirea ca structura ei va fi diferita in momentul prepararii. Pentru ca Flore e in a doua saptamana de dieta, noi am facut paine cu faina integrala si trebuie sa recunosc faptul ca nu e un sacrificiu pentru mine, intotdeauna placandu-mi acest tip de paine, desi pana acum nu era facuta in casa. Astazi am facut chifle si inca ma felicit pentru alegere, caci reprezinta proportia ideala intre coaja si miez, crocante la exterior si pufoase la mijloc.

Ingrediente:

  • 1 kg. de faina
  • 500 ml apa calduta (35-40˚ C)
  • 50 g drojdie de bere
  • sare
  • ulei (de masline, daca este posibil sau de floarea soarelui)
  • 1 ou sau 1 rosie, dupa preferinte

Se pune faina intr-un vas incapator, se adauga 1 lgt. de sare, se amesteca si se face o gaura in mijloc.

Drojdia se sfarama si se pune in apa calduta, amestecandu-se pentru a se topi, apoi apa cu drojdie se toarna, putin cate putin, in gaura facuta in faina, amestecand cu o mana faina si apa. Cand s-a terminat apa, se framanta aluatul format cu ambele maini, pentru a se omogeniza, facand mereu o gaura in mijloc cu podul palmelor si aducand coca de pe margini catre interior.

Aluatului i se da o forma rotunda, se acopera cu un prosop si se pune pentru 45-50′ intr-un loc cald, pentru a se dospi.

Se incinge cuptorul la 230˚ C.

In functie de dimensiunea pe care o dorim, se ia aluat si se mai framanta pe o suprafata plana, presarata cu faina. I se da forma dorita, incarcand sa nu lasam incretituri (daca raman, acestea se lasa in partea de jos a painii) si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei. Painea se unge fie cu ulei, fie cu ou batut cu un praf de sare sau o rosie.

Se da la cuptorul incins la 230˚ C pentru ≈ 45′, daca este o paine mare sau 20-25′, daca sunt chifle.

Pofta buna!

Pentru  ca painea sa iasa mai pufoasa, se poate adauga ulei si in aluat, astfel ca dupa ce s-a dospit, in momentul framantarii finale, se adauga o lingura de ulei pe plansa de lucru si se incorporeaza in aluat.

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 14 December, 2010, in Aluaturi, • Retete usor de pregatit •, √ Bucatariile lumii, Bucataria noastra, Bucataria romaneasca, GARNITURI and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. Ce retete bune de iti lasa gura apa. Sunteti interesat de un link exchange? Am si eu un blog de retete de torturi http://tortretete.blogspot.com/ . Astept raspuns si mult succes in continuare!

  1. Pingback: Se poartă Nominalizările! | Love addiction ... √v^√v^√♥

  2. Pingback: Pai daca nu ma laud eu… « Retzetar de… fericire

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: