Hummus (clasic)

Hummusul e, pentru mine, ceva relativ nou si desi l-am pregatit acum vreo doi ani pentru o cina cu amicii – stiind ca uneia dintre prietenele mele ii va placea, l-am cam uitat. Asta pana de curand, cand l-am redescoperit pe site-ul lui Jamie Oliver, a carui fan nu sunt, decat poate in devenire.

Aceasta reteta este foarte simpla si daca respectati cantitatile, veti obtine un hummus foarte gustos si, de ce nu, il veti face de trei ori pe luna, ca mine acum. Noi il mancam pe paine. Este excelent si pentru ocazii in care vreti sa pregatiti ceva simplu, ca antreu.

Iata reteta originala: http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/best-basic-hummus-recipe/.

Serves 6-8 as a starter

  • 2 x 400g cans of chickpeas (reserve the liquid and a few chickpeas for decoration)
  • 4 tsp tahini
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1 tsp crushed sea salt
  • 6 tbsp quality extra virgin olive oil (plus extra for drizzling)
  • 3½ tbsp freshly squeezed lemon juice
  • Paprika (optional)
  • Coriander or parsley leaves (optional)

Rinse the chickpeas in cold water and tip into the food processor. Add the tahini, crushed garlic, salt, lemon juice and seven tablespoons of the reserved liquid from the cans. Turn on the food processor and slowly pour in the oil while it runs.

When the mixture is fully combined and smooth, tip it into a serving dish. Drizzle with some more extra virgin olive oil and decorate with a few whole chickpeas. Sprinkle with paprika and finely chopped coriander or parsley leaves, for colour.

Si traducerea:

  • Pentru 6-8 persoane
  • Pregatire: 10′
  • Timp de asteptare: 24-30 ore (0′ daca nautul vine la conserva)
  • Fierbere: 20′ (0′ daca nautul vine la conserva)

Ingrediente:

  • 400 g naut (sau 2 conserve a cate 400 g);
  • 4 lgt. (lingurite) de tahini;
  • 2 catei de usturoi zdrobiti;
  • 1 lgt. sare;
  • 6 lg. (linguri) ulei de masline extra-virgin (ev);
  • 3½ lg. zeama de lamaie;
  • paprika (optional)
  • coriandru si patrunjel (optional).

Eu pun cateva frunze de patrunjel, dar nu pun paprika. In plus, imi place sa pun chimen in pudra (un varf de lingurita).

Desi dureaza mai mult, prefer sa folosesc naut uscat si sa il tin in apa 24 de ore, apoi sa il fierb foarte putin. Dupa 30 – 34 de ore in apa, ar putea fi deja mancat, deci, daca nu vreti sa il fierbeti, il puteti folosi asa.

Nautul se pune in blender, iar deasupra se pun: tahini, usturoiul zdrobit, sarea, sucul de lamaie si 7 linguri de apa de la naut. Se paseaza la viteza mica, adaugand uleiul de masline, putin cate putin, pana totul devine o pasta compacta. Tot aici, eu adaug chimenul si patrunjelul, pentru a le incorpora.

Alternativ, aceasta operatiune si poate face intr-un mojar. Desi anevoios ca si procedeu, am incercat inclusiv zdrobitorul de usturoi (din metal) pentru naut si usturoi si am amestecat restul cu o lingura de lemn. A iesit minunat.

Daca pasta nu este destul de cremoasa, mai adaugati apa. Trebuie sa ramana consistenta, dar nu uscata si nici lichida.

Odata acest procedeu terminat, hummusul e gata si poate fi servit. Jamie recomanda sa pudrati cu paprika si frunze de patrunjel tocate marunt pentru culoare.

Desi poate nu e cel mai aratos aperitiv, dupa ce gusta, gazdele care nu il cunoasteau inca, vor fi, cu siguranta, incantate.

Nota:

Tahini este crema de susan. Se poate achizitiona usor de la magazine turcesti, dar se poate face si in casa, zdrobind semintele de susan, cu putin ulei (in cantitati de 7:1).

Aici aceti o reteta simpla: http://www.bucatarmaniac.ro/2011/02/cum-se-face-tahini-acasa.html.

Ideea ar fi: 175 g susan care se prajesc putin intr-o tigaie uscata, se amesteca cu 25 ml ulei vegetal si si paseaza.

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 22 November, 2014, in ANTREURI and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: