Ragu’ alla bolognese

Ragu’ este un sos de carne cu multe verdeturi, folosit pentru a prepara paste (sunt foarte cunoscute “spaghetti alla bolognese” – dar daca intrebi un italian, nu ti-ar recomanda niciodata sa pui ragu langa spaghete – totusi americanii nu stiu la ce te referi cand vorbeti de ragu’, decat daca le aduci aminte de aceasta).

Italienii folosesc ragu’ pentru paste fierte: maccaroni sau pici (un fel de macaroane, dar fara gaura pe mijloc, pasta proaspata specifica zonei Toscanei – nume pronuntat aici ca : “pishi”) sau pentru lasagna.

Pregatirea lui solicita timp si munca, dar pentru ca intotdeauna mi-a facut placere sa gatesc, l-am pregatit si acum cativa ani, cand nu locuiam cu mami si nu aveam robot de bucatarie  – astfel ca tocam totul la cutit si doar carnea o cumparam de-a gata.

Nota: Am sa redau reteta asa cum am gasit-o pe un site in care am incredere, mai ales ca am citit-o si e ceea ce fac si eu, cu exceptia timpului de coacere, a sunculitei si a laptelui adaugat la sfarsit. Ei spun ca secretul consta in verdeturi si in timpul de coacere: 4 ore! Inca nu am incercat, eu il fac in mult mai putin, cam un sfert din timpul indicat si este foarte bun.

Important: verdeturile si carnea trebuie sa fie maruntite, dar nu foarte fin, astfel ca, daca veti folosi robotul, va trebui sa fiti atenti. Ragu este mult mai bun daca simti bucatelele de morcov si de carne si nu trebuie sa fie ca o pasta.

Se poate pune in caserole si congela, astfel, atunci cand nu avem pofta de gatit – este gata pregatit. Indicat este sa il racim rapid, punand caserola in apa rece – astfel se poate mentine 1 saptamana – in cazul in care il lasam sa se raceasca in voie, la congelator se va mentine numai 4-5 zile.

Pentru: 4 kg. de sos
Pregatire: 30′ (sau 15′ daca dispunem de robot)
Coacere: 1 h 20′ + 4 h 10′

Ingrediente:

– carne de vita, 2 kg;
– sunculita proaspata, 500 g;
– morcovi, 250 g;
– frunze de telina (cu codita), 250 g;
– ceapa galbena sau alba, 250 g;
– sos de rosii sau rosii decojite, 800 g
– vin rosu tanar (de masa), 750 ml
– lapte partial degresat, 1 l

Se prajeste sunculita timp de 20′, pana ce se topeste toata grasimea si a inceput sa prinda culoare, se adauga carnea si se amesteca incontinuu, la foc mediu, pana ce se evapora tot lichidul lasat. Carnea este gata atunci cand lichidul s-a evaporat complet si incepe sa imprastie aroma de carne prajita.

Se stinge cu vin si se adauga verdeturile tocate marunt, cubulete. Se mai amesteca 15′, pana ce s-a evaporat alcoolul, se adauga sosul de rosii, 1/2 l de apa, se sareaza, se amesteca bine si se aduce la punctul de fierbere.

Din acest punct, ragu’ mai trebuie tinut pe foc 4 ore, la foc mic si cu vasul acoperit cu un capac, amestecand din cand in cand.

Se adauga laptele, se amesteca bine, se readuce la punctul de fierbere, se stinge focul, se gusta si se sareaza dupa gust si se lasa sa se raceasca pentru cateva ore.

Pofta buna!

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 12 August, 2010, in √ Bucatariile lumii, Bucataria italiana, SOSURI, Sosuri pentru paste and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

Leave a comment