Montepulciano

Montepulciano este un “borgo” din sudul Toscanei, un orasel special.

Situat fiind pe o colina, ca sa ajungi in piata principala, numita Piazza Grande, trebuie sa mergi pe jos cam 30 de minute daca intri pe la Porta al Prato sau 10 daca intri pe la Porta Farina. Cum v-ati dat seama poate, oraselul este inconjurat de ziduri de protectie, iar aceste “porta” erau chiar portile orasului, toate cu scopul de a proteja locuitorii de invazii straine si a le permite sa se apere cu usurinta.

Adesea vei intalni in plimbarea ta stradute stramte care fac legatura intre strada pe care te afli si o alta sau puncte panoramice… Vei avea surpriza sa gasesti usi deschise, atat in locuri ce pot fi vizitate, cat si la casele oamenilor obisnuiti. Te sfatuiesc sa intri in curtile interioare ale blocurilor ce isi lasa usa principala deschisa pentru ca sunt sigura ca vei avea ceva de admirat. Nu uita sa observi cat de frumos sunt lucrate usile si sa verifici daca nu cumva artisti italieni din perioade diferite au impodobit cu frumoase picturi tavanele acelui hol de intrare.

http://www.montepulciano.com/

Am locuit acolo din septembrie 2009 pana in ianuarie 2011, iar in ultimele trei luni am inchiriat un apartament chiar in orasul vechi. Un bloc de pe la 1700, cu camere care aveau peretii inalti de aproape 4 metri, unde perdelele mele pareau facute pentru case de pitici. Din una din camere auzeam fosnetul de pe strada principala care nu scade in intensitate decat pentru cateva luni pe an, de pe la inceputul lui noiembrie, imediat dupa “Ponte dei Santi”- 1-2 noiembrie si pana pe la jumatatea lui decembrie, cand magazinele si strazile sunt impodobite pentru sarbatorile de iarna. Trecute si acestea, dupa primul week-end de ianuarie, se reinstaleaza linistea… pana in februarie-martie, cand, cu primele zile frumoase, incepe din nou zumzaitul albinutelor curioase. Turistii vin sa vada orasul, sa admire peisajele din punctele panoramice, sa guste vinul si pecorino sau cantucci, dar mai ales, sa simta atmosfera specifica, emotii ce numai intr-un loc precum acesta le poti trai.

Ne-am bucurat cat am putut de mult de oras si de zona, in general. Desi de cele mai multe ori ajungeam acasa la 10 seara de la munca, uneori mai gaseam energie sa ies la plimbare, sa ma bucur de frumoasele stradute si de pietele acestui mic oras.

Anul trecut, de Craciun, aflandu-ne acolo, am avut ocazia sa vizitam si o crama care ne-a impresionat, Cantina dei Redi. Coborand din Piazza Grande, am intrat sa vedem acest bloc vechi, numit Palazzo Ricci si am descoperit ca scarile ce coborau ne duceau catre o crama. Continuand, am vazut butoaiele de vin, de la barriques pana la butoaie imense. Parea a fi o grota, dar unde omul a venit ca sa infrumuseteze si sa imbogateasca locul, lasandu-i farmecul si creand o atmosfera nemaintalnita. La sfarsitul vizitei ne-am dat seama ca exista o alta iesire, prin magazinul cramei, in Via dei Collazzi – o alta straduta, sub primul rand de case si ziduri ale orasului, dar tot in zona veche. De acolo poti alege sa te reintorci in centru, printr-una din portile lui sau sa mergi la San Biagio, care se afla in afara orasului, o biserica foarte frumoasa proiectata de Antonio da Sangallo il Vecchio, un arhitect italian din perioada Renasterii. De aici te poti bucura de apus, lenevind pe iarba verde dimprejurul bisericii sau pe ziduri.

Ne-am dat seama ca acest loc va avea tot timpul surprize pentru noi. Si poate in asta consta farmecul lui. Nu te saturi niciodata sa il vezi.

Rasarit de ianuarie la Montepulciano, peste Val di Chiana

San Biagio in februarie 2010

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: