Cheile Banitei (Jud. Hunedoara, Romania)

Cheile Banitei sunt un obiectiv turistic foarte putin cunoscut de catre turisti. Acest obiectiv spectaculos nu ar trebui ratat de catre nici un turist aflat pe ruta Hateg-Petrosani (E79), fiind situat la mica distanta de sosea (aprox. 400 m in dreapta tunelurilor de cale ferata) si usor accesibil, la cca 8 km nord de Petrosani in culoarul Banita-Merisor-Baru.

Cheile sunt scurte, doar aprox. 200 m, dar extrem de spectaculoase, asa cum poate fi vazut in filmul si fotografiile atasate acestei pagini.

Cheile Banitei sunt sculptate în calcare mezozoice de paraul Jupaneasa.

Cel mai usor de vizitat cheile este prin apa. Vara cand nu sunt ploi abundente, apa nu trece de genunchi niciodata; in aceasta vara, august 2013, apa a fost pana mai sus de glezne. Se poate merge si descult, nisipul este foarte fin dar totusi recomandam incaltaminte sau slapi (nu se stie niciodata). Pe vreme ploioasa sau primavara accesul in chei este putin mai dificil, nivelul apei fiind mai mare.

In jurul cheilor, cat si pe înaltimile calcaroase din jur, se dezvolta o flora bogata care include numeroase endemisme si specii sudice: Juniperus sabina, Syringa vulgaris, Fraxinus ornus, Asperula capitate, Doronicum columnae.

Pe dealul care se inalta la aprox. 200 m desupra cheilor, se gaseste cetatea dacica Banita care facea parte din sistemul de aparare dacic din Muntii Sureanu, ce deservea Sarmizegetusa Regia. Traseul pana sus este la liber, putin abrupt si plin de vegetatie dar se poate urca. Din pacate prea mult din cetate nu se poate vedea, in perioada comunista a fost dislocata multa piatra pentru folosirea ei la terasamentul caii ferate care trece pe la poalele dealului.

Cheile Banitei reprezinta o atractie pentru turisti si datorita pesterii Bolii

Daca vizitati aceasta zona deosebita, VA RUGAM NU LASATI GUNOAIE! OCROTITI NATURA!

Sursa: http://www.ghidvideoturistic.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: