Kiwi

Kiwi nu m-a convins pana de curand, cand am avut ocazia sa consum kiwi “km 0” – adica produs chiar in orasul in care locuiesc sau in cele din vecinatate. Este acrisor, dar este si dulce si este foarte parfumat.

Cum in Italia (cel putin) acum incepe sezonul pentru kiwi, m-am gandit sa va impartasesc cateva informatii legate de acest fruct. Am aflat, cu aceasta ocazie, ca Italia este si cel mai mare producator din lume.

Am mai aflat ca fructele se culeg in septembrie si octombrie si sunt puse pe piata incepand cu luna noiembrie si pana in aprilie. Bineinteles, datorita metodelor moderne de conservare (nu pot spune “multumita lor” deoarece nu le agreez), gasim kiwi pentru consum pe durata intregului an, insa acum e momentul sa profitam la maxim de beneficiile pe care ni le aduce acesta.

Continut si rol in alimentatie

Kiwi conţine mai multa vitamna C decât portocalele şi mai mult potasiu decît bananele. Nu are grăsimi, este sarac în carbohidraţi şi bogat în fibre. De fapt, are mai multe fibre decât un bol cu cereale. Din seminţele sale poate fi obtţnut ulei, plin de omega 3.

Pulpa de kiwi conţine o cantitate impresionantă de enzime digestive şi fibre solubile care stimulează absorbţia substanţelor nutritive şi curaţă intestinele de toxine. Acesta previne constipaţia, balonarea şi chiar probleme mai grave, precum cancerul de colon. De asemenea regăsim în aceste gustoase fructe şi un conţinut bogat de Vitamina E, recomandată pentru atenuarea semnelor bătrâneţii.

Kiwi este sănatos şi datorită conţinutului probiotic. Acest fruct este o sursă bogată în compuşi fenolici, care funcţionează ca antioxidanţi în tractul digestiv şi apară organismul de bacteriile dăunătoare din intestine. Singura problemă ar fi că acestea se gasesc ăn coaja acestuia. Aşadar când preparaţi un suc de kiwi, puneţi-l cu coajă cu tot, vă va fi şi mult mai comod iar sucul va fi gata si mai repede.

Magneziul conţinut te energizează şi îmbunătăţeşte funcţiile musculare şi nervoase, iar acidul folic este esenţial în timpul sarcinii, pentru o bună stare de sănătate a fătului. Zincul din kiwi contribuie la o piele frumoasă şi un păr strălucitor, unghii şi dinti rezistenţi.

Inositolul, o substanţă care se află în mod natural în kiwi, previne depresia şi diabetul, scăzând indicele glicemic. Astfel, fructul este bun şi pentru cei care vor să slăbească. Kiwi are şi oxalaţi, care ajută rinichii şi vezica să funcţioneze bine şi previn alergiile.

Pastrarea fructelor kiwi

Daca fructul este copt si moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se pastra mai mult. Umezeala este importanta pentru kiwi; daca nu consumati fructul imediat e recomandabil sa il pastrati intr-o punga de plastic, pentru a evita ca umiditatea sa il altereze.
Se tine departe de surse de caldura si nu in lumina directa a razelor de soare.

Rezista pana la 5 zile la temperatura camerei si cateva saptamani in frigider.

Daca doriti ca acesta sa se coaca mai repede, este suficient sa il puneti langa mere, pere sau banane. Dimpotriva, pentru o conservare de lunga durata, evitati vecinatatea fructelor mai sus mentionate.

Consumarea fructului

Desi majoritatea oamenilor prefera sa cojeasca bine kiwi inainte de a-l manca, aceasta operatie nu este neaparat necesara. Este destul sa racaiti usor coaja maro, pentru ca in stratul de sub ea se afla cea mai mare cantitate de vitamina C. Daca preferati sa feliati kiwi, trebuie sa stiti ca, faca aciditatea fructului are un rol important in pastrarea vitaminelor, care altfel s-ar pierde din cauza caldurii, uscarii sau oxidarii. Prin urmare, este recomandat sa il consumati imediat dupa taiere; odata taiat, nu trebuie lasat la aer liber.

Surse si alte info:

gradinamea.ro;

cronicaromana.ro;

Wikipedia.it;

Foto: jurnalul.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: