Prunele

Scurt istoric

Despre prune se presupune, in baza dovezilor arheologice, ca ar fi fost descoperite cu doar 2500 de ani in urma, de catre populatiile din Orientul Mijlociu, care ar fi domesticit primii arbori. Mai exact, prunele ar proveni de pe actualul teritoriu al Georgiei si al Armeniei, de unde au fost raspandite apoi in intreaga lume. Denumirea stiintifica a prunului este Prunus domestica si este “ruda de sange” cu piersicile, caisele si nectarinele. Primele insemnari despre prune vin din vremea Romei antice, cand deja existau nu mai putin de… 300 de varietati produse in tot sudul Europei si in vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi in China si in Japonia, unde au fost obtinute niste varietati foarte diferite de ceea ce cunoastem in zona noastra. In ce priveste prunele romanesti, ele au o traditie care se pierde in negura timpului, insa este cert ca de mai bine de un secol Romania este cel mai mare producator european al acestor fructe. Soiurile romanesti de prune au fost conservate si dezvoltate mai ales in judetele Arges, Buzau, Valcea si Iasi, iar reusita pastrarii si dezvoltarii fondului genetic autohton se datoreaza, in mare masura, domnului profesor universitar Nicolae Constantinescu, care a elaborat primul program de ameliorare a prunului.

Ce prune sa folosim?

Poate parea incredibil, dar in tara unde se produc cele mai multe prune din Europa, retelele de supermarketuri aduc adesea aceste fructe din… import! Fiind destul de sensibile la transport, pentru a fi aduse de la distante mari, ele sunt culese crude si lasate sa se coaca in lazi, iradiate, depozitate in frigorifere, ceea ce le reduce continutul de principii active si, ca atare, valoarea terapeutica. In concluzie, pruna de import tinuta mult timp in supermarket nu este o alegere foarte potrivita pentru terapie.

Indiferent de culoarea pe care o au, ajuta la sanatate.

In pietele noastre, in schimb, gasim o varietate impresionanta de prune autohtone, de la cele galbene deschis, la cele rosii sau chiar violet inchis, spre negru. Cu conditia sa fie bine coapte si suficient de proaspete, toate felurile de prune sunt recomandate in terapie. Cele galbene, de pilda, sunt foarte bogate in vitamina A si sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar si bucal. Prunele rosii, cu nuante de violaceu, sunt bogate in pigmenti antocianici, prevenind reumatismul si imbunatatind vederea nocturna. Prunele foarte inchise la culoare contin resveratrol, o substanta cunoscuta pentru efectele sale de prevenire si de tratare a bolilor cardiovasculare. Sa vedem, in cele ce urmeaza, si cum se administreaza aceste “medicamente”.

Mod de administrare

De regula, intreg “arsenalul” impresionant de principii active cu efect anti-oxidant din prune se pierde prin preparare termica, asa incat prunele proaspete sunt remediul cel mai potrivit. Iata cateva idei de administrare.

Prunele proaspete

Se consuma bine spalate, cu tot cu coaja (care este cea mai bogata in principii active), mai ales inainte de masa, ca aperitiv. Doza minima pentru a obtine beneficii de pe urma administrarii acestor fructe este de 200 de grame pe zi. De altfel, aceasta este portia zilnica minima recomandata si de nutritionisti, fie ca este vorba de prune, caise sau piersici. Deja, in aceasta doza, fructele incep sa aiba efectele scontate de prevenire a bolilor. Pentru a vindeca, insa, anumite afectiuni, este necesar sa marim mult doza si sa stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cura, despre care vom vorbi in continuare:
Cura cu prune
Este recomandata mai ales celor care au probleme de eliminare, care consuma multe proteine si grasimi, pentru care prunele – cu bogatia lor de vitamine si cu efectele lor de stimulare digestiva – sunt un adevarat elixir. Zilnic se consuma 400-600 de grame de prune, in mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute inaintea meselor principale. Se mananca fructele bine spalate, din care s-au indepartat toate partile stricate sau intrate in fermentatie (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). O cura cu prune dureaza minimum 14 zile si maximum o luna, dar de cele mai multe ori este limitata de timpul in care gasim aceste fructe proaspete.

Sucul de prune
Se obtine in mixer (blender), in care se pun 400 de grame de fructe bine spalate si fara samburi, precum si 1-3 lingurite de miere, eventual si un pic de zeama de lamaie, pentru corectarea gustului. Se bea sucul imediat dupa preparare, fiind folosit mai ales ca laxativ si ca diuretic. 400 de mililitri, consumati zilnic, inlocuiesc cura cu prune, avand toate efectele terapeutice ale acestora si fiind mai usor si mai rapid de administrat.

Magiunul de prune
Desi este obtinut prin preparare termica, mai contine cateva principii active extrem de utile. Magiunul de prune preparat in casa, adica fara conservanti, indulcitori nocivi etc., este bogat in fibre alimentare (cu efect laxativ si de reglare a nivelului colesterolului), precum si in sorbitol (un zahar cu un bun efect purgativ). Se administreaza cateva lingurite pe zi, pentru accelerarea tranzitului intestinal (inclusiv la copiii mici), pentru imbunatatirea digestiei.

Sursa: Formula As

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: