Miel in sos

Tot romanul, indiferent de unde ar fi el, de Paste sarbatoreste cu mese bogate. Nelipsit de pe masa lor, mielul e pregatit in fel si chip: cu sos, asa cum este in reteta de mai jos, la cuptor, ciorba sau drob.

Cu siguranta, in functie de zona din care vine, gospodina stie si alte moduri de a il prepara. Poate veniti cu idei, ca tot mai avem un pic de timp sa hotaram meniul. Multumesc.

Pentru 6 persoane
Pregatire: 20’
Prajire: 30′

Ingrediente:

  • carne de miel, 6 buc.;
  • usturoi, 3 graunti;
  • ulei, 100 ml;
  • bulion, 200 ml;
  • vin alb sec, 200 ml;
  • apa, 100 ml;
  • foi de dafin, 2 buc.;
  • piper boabe;
  • sare;
  • vegeta;

Carnea de miel se spala bine, se sterge cu un servetel de hartie si se prajeste in ulei ≈ 10’, pe toate partile, la foc mediu. Cand e gata, aceasta trebuie sa se desprinda cu usurinta de pe oase si sa fie frageda. Se stinge cu vinul alb si se mai lasa cateva minute sa fiarba, pana seaca vinul aproape in intregime.

Se curata usturoiul, se spala si se toaca marunt, apoi se pune in peste carne si se fierb impreuna la foc mic, pentru 3-4′. Cand usturoiul s-a inmuiat putin, se adauga bulionul, apa, 1 lg. de vegeta, un praf de sare si 5-6 boabe de piper, se amesteca, se pun deasupra foile de dafin si se lasa sa fiarba la fic mic pentru ≈ 15’, amestecand numai din cand in cand.


Se probeaza usturoiul, sfaramand o bucatica de marginea vasului, cu ajutorul lingurii de lemn. Daca se zdrobeste cu usurinta, este gata.

Se serveste cald, insotit de salata verde.

Pofta buna!

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 29 March, 2010, in • Retete usor de pregatit •, √ Bucatariile lumii, Bucataria italiana, Carne de miel/vita, Diverse fripturi/mancaruri, FEL PRINCIPAL and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 11 Comments.

  1. NU-mi place carnea de miel…

    Dar sosul e delicios. Stiu, pentru ca si eu il fac asa. 😛

    • Am pregatit acelasi sos si cu pui, si cu iepure. A fost delicios de fiecare data, desi putin diferit, carnea avand un rol important.

      Nu stiu ce-ar zice un sommelier, dar mi-a placut vinul alb si langa el, nu numai in sos. 😀

  2. Soooooooos!!! Mult soooos, delicios sos!!! 😡

  3. Draga Miana,

    Sa stii ca nu este bine sa gatesti Mmmmmelll in saptm MARE si sa-l mai si mananci!!!

    • Nu stiam asta, dar e bine ca acum ne-ai spus. Sosul a fost gatit acum ceva vreme, dar nu scrisesem inca reteta. M-am gandit ca e o idee buna sa o scriu acum, ca tot vine Pastele.
      Sper sa am timp sa pun aici si reteta mamei de cozonaci (pe care ii vom face sambata), cele de de drob, sarmale, ciorba de miel…

  4. Drob te rog!!! 😀
    Imi place de mor, dar inca nu am gasit reteta care sa aiba acelasi gust pe care mi-l aduc eu aminte de cand imi facea mamaia mea… Poate la tine descopar ingredientul sau metoda secreta!
    @Valentin: Nu mai tachina fata!

  5. Pai mi-ai dat o mare responsabilitate, Crisule. Sper sa o stie mami, caci eu am idee, dar nu una completa, sa zic asa. Cat despre Vali, nici eu nu stiu de ce il las, dar vad ca inca am rabdare cu el.

  6. Ei, este binevenita reteta Mianei, mai repede!
    Daca nu-si mai aduce aminte cineva ce mai punea la sos sau orice altceva, da fuguta la reteta Mianei 😉

    ESTE APETISANTA!

  7. Ai un miiic mare premiu 😀 Sa vii sa`l onorezi. :*

  8. Ciao ,si eu fac acest sos ,deobicei cu pui ,e foarte bun !

Leave a comment