Prajitura “ciococaramel”

Pe cat pare de complicata, pe atat este de buna. In 2 ore am avut timp sa spal si vasele, asa ca am mai compensat. Mai greu cu masuratorile, dar merita!
Va recomand aceasta reteta cu caldura, trebuie sa recunosc, eu nu am mai avut rabdare pana maine si tocmai ce am terminat o portie de “ciococaramel”. Va spun si voua secretul, am tinut-o cam o ora la congelator.
Delicios!


Pentru: 6 persoane
Pregatire: 1 ora
Coacere 1 ora
Refrigerare: 12 ore

Ingrediente:

Blat:

  • 100 g faina
  • 75 g zahar tos
  • 4 oua
  • 80 g ciocolata neagra
  • 65 g unt + pentru uns tava

Compozitie:

  • 2 portocale
  • 20 g unt
  • 75 g zahar pudra
  • 50 ml lichior de portocale

Crema:

  • 110 g zahar pudra
  • 35 g unt
  • 90 g ciocolata neagra
  • 600 cl frisca lichida

Blat
Pregatiti la bain-marie ciocolata bucati cu untul.
Bateti ouale cu zaharul, adaugati faina, apoi ciocolata topita.
Compozitia se varsa intr-o tava de cozonac, unsa cu unt si se coace 25 de min in cuptorul preincalzit la 180 grade C.

Cand s-a copt, lasati-o sa se raceasca si scoateti-o din tava.

Compozitie

Opariti portocalele decojite pentru 2 min, taiati-le in bucati si maruntiti-le cu robotul de bucatarie.

Topiti untul intr-o oala, adaugati portocalele mixate, zaharul si lichiorul.
Lasati sa fiarba 30 de min la foc domol si apoi sa se raceasca.
Crema
Bateti frisca (sa fie foarte rece) pana ramane tare pe tel (se poate face si cu mixerul).
Se topeste ciocolata la bain-marie.
Se topeste zaharul la foc incet pana la obtinerea unui caramel limpede, se adauga untul, 1/3 din frisca batuta, apoi ciocolata topita si se amesteca bine.

Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga restul de frisca.

Montare


Se tapeteaza fundul unei tavi de cozonac cu folie de aluminiu, lasand sa treaca peste margini.

Se aseaza blatul, apoi compozitia si deasupra crema.
Se acopera cu folia de aluminiu si se tine la frigider o noapte pentru a se intari crema.

Pofta buna!

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 23 November, 2009, in √ Bucatariile lumii, Bucataria franceza, Caramel, Ciocolata, DESERT, Prajitura "ciococaramel" and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Imi place mult reteta, mai ales ca nu ai folosit gelatina pentru crema!!! Deja numele ciococaramel ma face sa salivez!!!
    Spune-mi te rog blatul l-ai copt in tava de cozonac sau cum ai procedat?

    • Blatul l-am copt in tava de chec, Reteta este luata dintr-o revista in franceza, iar denumirea de ciococaramel i-am dat-o eu, ceea ce ma face sa ma bucur cand imi spui ca numele iti atrage atentia.
      Asa cum am povestit, mi-a luat un pic sa o pregatesc, dar de cateva zile ma bate gandul sa o refac. 🙂

      Spor la pregatiri si sa imi spui cum ti-a iesit.

    • retetecupoveste

      Tocmai ce “am pus” de Ciococaramel. Incepe aventura.
      Inca nu mi-ai spus cum a iesit…

  1. Pingback: Tort amandina « Imi place sa gatesc…

Leave a comment