Saratele

Saratelele mele au 2 povesti…

Cu ele ne bucura mama in iernile friguroase, cand nu avea timp sa coaca a doua tava, pentru ca deja nu mai era nimic din prima… Reteta originala a fost imbogatita tot de mama, ideea de a pune cartofi, venindu-i de la o paine ardeleneasca pe care ne-o pregatise de curand.

E una din cele 3 retete cu care l-am cucerit bucatariceste pe el… pentru ca daca gatesc, pai gatesc.

In primul an de facultate, vrand sa ii fac o surpriza, i-am pregatit in 2 ore: saratele, cornulete cu rahat si gugloaie in nuca de cocos. Mi-au iesit asa de aratoase (doar le faceam pentru el…), incat primele lui cuvintele au fost: “De unde le-ai cumparat?”

😦

Dar…

Norocul meu ca ma ocupasem de bucatareala si nu aruncasem bonul de la magazin, demonstrandu-i astfel ca vecina Simona (supermarketul din colt) nu a gatit bunatati azi si a avut doar ingrediente…

Pentru ≈ 100 buc.
Pregatire: 10’
Coacere: (2 tavi) 30’

Ingrediente:

Aluat:

  • 500 g faina,
  • 5 lg untura,
  • 50 g cascaval ras,
  • 50 g branza rasa,
  • 2 cartofi mici fierti,
  • 2 oua,
  • 1 praf de copt,
  • piper,
  • 2 lgt. sare.
Decor:

  • 1 ou,
  • sare,
  • chimen sau
  • susan,
  • mac.

Aluat

Praful de copt si sarea se amesteca cu faina, se adauga apoi untura, cascavalul, branza rasa, cartofii pasati ca pentru piure, cele 2 oua si un praf de piper; se amesteca pana devine un aluat omogen.

Oul se bate cu furculita.

Se incinge cuptorul la 180˚ C.


Se ia o parte din aluat (cat un mar mediu), se mai framanta putin, apoi se transforma intr-un rulou cu mainile si se intinde cu sucitorul o foaie de 5 mm grosime.
Cu ajutorul unui cutit (sau rotita), se decupeaza o foaie, indepartand marginile (aluat pe care il vom amesteca cu cel ramas).
Foaia obtinuta se unge, cu ajutorul unei pensule de bucatarie, cu ou batut, se presara cu sare si mac, chimen sau susan si se taie fasii lungi de 5-7 cm si late de ≈ 1 cm sau patratele cu latura de ≈ 3 cm.

Saratelele astfel formate se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor pentru ≈ 15’.

Se procedeaza la fel cu restul de aluat, pana la terminarea lui.

Se servesc cu bere sau ca atare.

Pofta buna!

NB: Daca ati incercat reteta, mi-ar face o deosebita placere sa aflu parerea voastra.

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 29 January, 2010, in • Retete usor de pregatit •, √ Bucatariile lumii, Bucataria noastra, GUSTARI, Saratele and tagged , , , . Bookmark the permalink. 17 Comments.

  1. deci sunt f buneee:x coincidenta face sa mananc chiar acum saratzele 😡 :”>

  2. Multumesc.
    Sunt, intr-adevar, foarte bune si cred ca mai trag o tura astazi, cand ajung acasa.
    N-am mai gatit de vineri nimic…

    Ideea de a pune cartofi i-a venit memei mele si a incercat-o, pe cand eram mici. De atunci numai asa le facem. Nu sunt saratele tari, ci se topesc in gura.

  3. Cu pozele astea ne faci o poftaa… 😀
    Am mai incercat sa fac saratele dupa o reteta dint-o revista de vreo trei ori cred, dar nu au iesit indeajuns de bune ca sa mai fac… trebuie sa fi fost ceva cu reteta! :-”
    Acum ale tale arata prea bine, o sa incerc dupa reteta ta.

  4. Noua asa ne plac, nu suntem mari fani ai crocantelelor, de aceea si ceva mai pretentiosi.

    Nu mai facusem dupa aceasta reteta de vreo 6 ani, acum ca am regasit-o, am incercat-o si nu mica mi-a fost uimirea cand, incercand sa rastorn tava, am observat ca se rupeau… asa de fragede sunt.

  5. Loryloo, nu stiu de la ce vine asta, azi am fost mai aiurita.
    In primul rand, bine ai venit pe la mine! Te mai astept.

    Apoi, din cate am citit, si tie iti face placere sa gatesti, deci, din nou, bine ai venit!

    Nu uita, te rog, sa imi spui cum au iesit saratelele.

  6. :)) bai super tare arata saratzelele tale :))) cu bere cred ca sunt dementiale! Nu stiam ca te-ai apucat de gatit! 🙂 totusi felicitari ptr ca te-ai lasat de fumat!

    Ciao!

  7. Da da, sigur mai trec, gasesc numai retete interesante aici la tine. Sper sa reusesc sa le fac maine seara, cu examenele astea abia mai am timp de cate ceva… Cum le fac, iti dau de stire! 😀

  8. Ma gandeam ca te mai prind, poate e mai bine sa dormi totusi, la ora asta, daca ai examen maine (azi).

    Sa zicem ca am colaborat pentru fericirea nepotelului tau, tu mai mult decat mine, dar ma bucur ca am pe-fost acolo.

    Felicitari! Ti-am spus ca mi-ai facut pofta cu poza ta, nu de invatat, ci de saratele.

  9. Ma bucur daca ti-am facut pofta, inseamna ca arata indeajuns de bine 🙂
    Examen am abia marti,de asta mi-am permis sa-mi iau liber. Mai citesc putin, ca tot am forte proaspete de la saratele :))

  10. Zilele astea sunt la moda saratelele.
    Eu nu ma apuc de ele, ca precis dau foc la bucatarie… :))

  11. Am primit un soi de leapsa, trebuia sa dau niste premii, te-am premiat si pe tine 🙂 Teoretic, acum e randul tau la impartit, dar presupun ca nu-i bai daca nu vrei :D, eu mi-am facut datoria sa anunt ;))

    • Multumesc Loryloo, este primul premiu de bloggerita, pe care il primesc.

      Astazi m-am trezit la 5:05 (stiam eu ceva!) si cum nu mai puteam de foame, am fugit sa gasesc ceva cornulete, dar se pare ca cei ramasi dupa 10 aseara, le-au facut de hac. Asa ca am luat si eu ceva cornuri cumparate si un pahar de suc si m-am pus pe scris.

Leave a comment