Reteta: Spezzatino di manzo (Tocana din carne de vita)

Pentru 4 persoane
Pregatire: 15’
Coacere: 120’

Ingrediente:

  • 1 l de supa de carne sau de legume
  • 30 g unt
  • 1 kg de carne de vita
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa
  • 4 lg. de ulei de masline
  • 2 frunze de telina
  • 1 pahar de vin rosu
  • faina
  • sare
  • piper
Carnea de vita se taie in cuburi mari (cca. 4/4 cm.), avand grija sa eliminam tesutul atos si grasimea in exces. O data taiata, se da prin putina faina.
 
Ceapa, morcovul si telina se curata si se toaca marunt (morcovul se poate da prin razatoarea mare, in timp ce telina si ceapa se vor face cubulete marunte).
 
Untul si uleiul de masline se pun intr-o cratita antiaderenta si incapatoare. Cand s-a topit untul, se pun legumele si se calesc pentru cateva minute la foc moderat. Se adauga carnea si se caleste impreuna cu legumele, dupa care se adauga vinul care se lasa sa se evapore la foc mare.
 
Dupa ce vinul s-a evaporat (nu mai apare miros puternic de alcool in evaporare), se toarna supa cat sa acopere totul, se sareaza, se pipereaza si se acopera cratita cu un capac.
 
Se lasa sa fiarba 1 ora si jumatate la foc mic, adaugand supa intre timp, daca este necesar.
 
Daca la final sosul ramane lichid, se da focul mare si se lasa sa scada (sub supraveghere, pentru a evita ca totul sa se lipeasca de cratita).
 
Se potriveste de sare si se stinge focul.
 
Se serveste fierbinte, cu mamaliguta.
 
Pofta buna!

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 5 November, 2011, in √ Bucatariile lumii, Bucataria franceza, FEL PRINCIPAL and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 Comments.

  1. yeeey! Papa bun! 😛
    Aveam nevoie de idei noi! Astept un desert cat mai curand, ca le-am incercat cam pe toate pe care le-ai postat pana acum 😉

    • Retzetar de... fericire

      Nu-i usor. 🙂 Pregatesc dulciuri doar la ocazii speciale, pentru prieteni si pe care le-am facut deja.
      Totusi, daca gasesc reteta de eclere cu ness, promit sa le fac si sa o scriu.

    • Retzetar de... fericire

      Nu-i usor. 🙂 Pregatesc dulciuri doar la ocazii speciale, pentru prieteni si pe care le-am facut deja.
      Totusi, daca gasesc reteta de eclere cu ness, promit sa le fac si sa o scriu.

  2. Eu o să o încerc. 😀
    Mai ales că la noi o dată pe săptămână se consumă obligatoriu carne de vită. 😀

  3. Tocmai ramasesem in pana de idei. Multumesc!

    • Retzetar de... fericire

      Oana, ma bucur ca ai gasit aici o sursa de inspiratie.
      Dupa ceva vreme, azi am timp de gatit (si pofta, caci de fapt asta imi lipseste cel mai mult) si voi pregati peste la cuptor. Urmeaza si reteta…

  4. E bine venita o astfel de reteta intre caltabosi si toba. Eu imi fac totdeauna provizii de carnita de vita pentru Craciun ca nu suport sa mananc aceeasi carne de porc pana la Revelion

  1. Pingback: Tocana de vitel (Spezzatino di manzo) « Retzetar de… fericire

  2. Pingback: Sărbători binecuvântate! « Gabriela Elena

Leave a comment