Drob de miel

Nu va voi povesti despre drob decat faptul ca imi place foarte mult si ca mami il facea de cand eram mici.

V-as da cateva indicatii si specificatii asupra retetei, mai degraba:

– nu am fotografii, pentru ca inca nu l-am facut, ramane pentru maine sau sambata dimineata;

– semnul ≈ apare la timpul de pregatire si coacere pentru ca in cartea de bucate nu era indicat

– reteta este dupa cartea de bucate fara coperta a mamei, editie dintr-un an anterior nesterii mele;

– daca nu aveti prapor, folositi cu incredere o tava unsa cu ulei si presarata din abundenta cu pesmet;

– daca nu va place mielul sau nu aveti maruntaie de miel (ca mine), folositi ficatei si pipote de pasare, in proportii egale – celelalte ingrediente si instructiuni (cu exceptia calirii carnii, ramanand valabile);

– asamblarea in acest mod am vazut-o la mami si mi se pare de efect, pentru ca rezultatul final va avea si un aspect deosebit, datorat rodelelor de oua de pe mijloc;

– desi dureaza destul de mult si cere putina munca, o consider o reteta potrivita pentru orice bucatar.

Paste fericit tuturor!

Pentru ≈ 10 persoane
Pregatire: ≈ 30’
Coacere: ≈ 45’ + 20′ fierbere

Ingrediente:

  • maruntaie de miel (ficat, inima, plamani, splina, rinichi), ≈ 1 kg;
  • ceapa uscata, 1 buc. mica;
  • ceapa verde, 5 fire;
  • oua, 8 buc.;
  • faina, 50 g;
  • verdeata proaspata (marar, patrunjel);
  • piper;
  • sare;
  • ulei, 50 ml;
  • smantana/iaurt, 2 lg.;
  • prapur de miel, 1 buc.

Se spala praporul in cateva ape si se indeparteaza grasimea – cu un cutit sau cu mana, apoi se pune in apa rece si se lasa asa pana la utilizarea lui.

Maruntaiele se taie bucati, se spala si se oparesc, se scurg de apa, se mai spala putin si se pun la fiert in apa cu sare.

Dupa ce s-au fiert, se lasa sa se raceasca si se trec prin masina de tocat.

Intre timp, ceapa uscata si partea alba de la cea tanara tocate marunt si frunzele de la ceapa verde taiate in bucati de ≈ 0,5 cm se calesc usor in ulei, pentru 2-3’ si inabusindu-se apoi sub capac, la foc mic, pentru alte 2-3’. Se amesteca din cand in cand, pentru a nu se lipi.

Se adauga maruntaiele tocate, sare, piper si impreuna se mai prajesc 10’, amestecand incontinuu, la foc mediu.

Se pun la fiert 4 oua la temperatura camerei, in apa cu sare, si se fierb tari, la fic mediu, ≈ 8’. Se scurg de apa cand sunt gata, se adauga apa rece care se schimba din cand in cand, proces ce va opri fierberea si va ajuta de decojirea oual

Se lasa sa se racoreasca amestecul obtinut, apoi se adauga 2 oua, verdeata tocata marunt, sare – daca mai e nevoie si se amesteca bine, pentru a se omogeniza compozitia.

Praporul, scurs bine de apa, se aseaza intr-o tava de chec la fel ca si hartia de copt, lasandu-l sa iasa in afara tavii pe laturile mari.

Se toarna ½ din compozitie in tava de chec, se aseaza intregi cele 4 oua fierte tari – in lungimea tavii, pe mijloc, astfel incat sa ajunga de la un capat la celalalt, se adauga restul de compozitie si se acopera cu praporul. Daca este prea mult, se poate indeparta o parte din prapor, taindu-l si lasand un singur strat de prapor deasupra.

Se pune in cuptorul incalzit la 200˚ C pentru ≈ 25’. Se scoate din cuptor, se probeaza cu o scobitoare si cand nu mai ramane multa compozitie pe aceasta (deci drobul e aproape gata), se bat 2 oua cu 2 lg. de smantana sau iaurt si 1 lg. de faina si se toarna deasupra drobului. Se mai ntroduce la cuptor pana se rumeneste bine la suprafata. Se repeta proba cu scobitoarea (intr-o margine, pentru a nu o infige in oul fiert) si cand nu mai ramane compozitie deloc pe ea, drobul este gata.

Se serveste in ziua de Pasti, ca aperitiv, in felii de ≈ 2 cm. grosime.

Pofta buna!

Special pentru Cristina…

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 1 April, 2010, in ANTREURI, Diverse antreuri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 15 Comments.

  1. Eu nu mananc miel de fel… 😀
    Nu imi place. Tot carnea de pui e de baza pentru mine.

    • Se spune ca e bine sa diversifici, cand vine vorba de ceea ce mananci. Carnea de miel nu e preferata mea, totusi imi plac foarte mult ciorba de maruntaie si drobul. Nici carnea de vita nu imi place, cred ca se vede, nu am retete pe baza de…
      Cum ai zis tu, puiul e la putere, dar e bine sa mananci si porc sau peste, daca animalele frumoase nu iti plac. 🙂

      Voi face drob de pasare din 2 motive: aici nu se gasesc maruntaie, iar Flore nu mananca miel. 😀

      Mai sus sunt indicatii si pentru drob de pasare, in rosu.

  2. Sar’na!!! Gata, sambata facem drob 😀 Inca nu stiu din ce animal, ramane de vazut ce mai gasesc de cumparat vineri :((
    Sper sa imi iasa si fara prapor, ca mi se pare mai interesanta varianta cu pesmet.. nu ca nu am incredere in sfaturile tale, dar eu sunt in stare sa nenorocesc si cea mai simpla reteta cateodata 😀 O sa te anunt care a fost cea mai laudata reteta: drobul de la tine sau cozonacul meu 😛

  3. Pasare?

    Niic noi nu consumam miel sau oaie… dar inlocuim cu maruntaie si ficat de porc… iese bun.

    Drobul meu e deja facut… 😀 Cu multa ceapa verde… 😀

    • Cum ieri nu mai aveau nici ficatei, am lasat cumparaturile pentru azi. Numai pentru drob, caci am stabilit sa il fac eu, iar mami cozonacii.
      Multa ceapa verde vreau si eu. 🙂 Cat despre ficat de porc, are un gust mult prea specific (din punctul meu de vedere) si nu prea am curaj sa-l pun in drob. Imi place sa se simta aromele ierburilor si, daca e de miel, gustul specific. Pentru ca exista o diferenta notabila in aceasta privinta intre cel de pasare si cel de miel si sunt convinsa ca si intre acestea si cel de porc, de care nu mai auzisem pana acum.

      • Draga mea, poate incerci cu foaia de taietei, numai sa ne hotaram cum o facem. 🙂 Eu chiar vreau sa o incerc. Ar fi si o combinatie interesanta de culori, pana la urma…

      • Depinde de ficat… eu ce iau are gust specific doar de… ficat. Fara sa il vezi intreg si framantat… nici nu iti dai seama ca nu e de pui. :))

        Eu nu suport mirosul si gustul de carne de miel.

        Am gustat de toate felurile, macar sa nu jignesc gazde, tot felul de droburi. Cam acelasi gust au. Inafara de cel de miel… are un miros specific pe care orice i s-ar face eu il simt (am si simtul olfactiv puternic dezvoltat) si mi se face scarba de a manca instantaneu.

        Prapor foloseam de vita. 😀 Dar cum nu am avut de unde face rost anul asta, am facut doua foi subtiri de aluat fraged si am pus dedesubt si deasupra.

  4. igaveuponlife

    Daca nu ai prapor poti face o foaie de taitei unsa cu ou. 🙂
    Se modeleaza usor, nu schimba gustul in niciun fel si da si un aspect placut preparatului.

    • Este o idee foarte buna. Ma bucur ca ne-ai impartasit-o. Cred ca ii da si un aspect foarte placut, doar ca foaia trebuie intinsa foarte subtire.

      Foaia de taietei se face numai din faina si ou, nu? Ma gandesc la un ou si faina cat incape. Ce spui? Se mai pune altceva?
      Stiu ca nu esti prima data pe-aici, dar iata ca acum ai spart gheata cu acest sfat pentru care iti multumesc. Eu cred ca se poate invata foarte bine din experienta altora ;).

      Te mai astept. Pe mine chiar ma tenteaza ideea, asa ca trebuie sa-mi spui cum s-o fac…

  5. igaveuponlife

    Da, doar din faina si ou. Eu as pune doua oua, nu unul, sa fie mai maleabila foaia, tinand cont ca ai o cantitate pentru 10 persoane.
    Foaia trebuie sa fie subtire ca sa putem manca si paine cu acest drob 🙂

  6. igaveuponlife

    Da, e inestetic sa se crape.

  7. Buna!foarte interesanta reteta de drob!Imi place blogul tau, l-am adaugat si eu la blogroll.Un Paste fericit si luminat iti doresc!

  8. Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inima, bucurie in casa si bunastare pe masa!

Leave a comment