Maioneza

Pentru: 100 g maioneza
Pregatire: 15 min
Fierbere: 10’

Ingrediente:
  • 1 galbenus fiert tare
  • 1 galbenus crud
  • 70 ml ulei
  • zeama de lamaie
  • 1 lgt. mustar
  • sare

Galbenusurile trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cu ajutorul unei linguri de lemn, se sfarama galbenusul fiert, se adauga celalalt si se amesteca.
Se adauga, putin cate putin, ulei si se amesteca bine pana devine un crema omogena. Se continua procedeul pana la terminarea uleiului.

Spre sfarsit, se adauga mustarul, se amesteca bine, apoi zeama de lamaie, dupa gust si un praf de sare.

Se foloseste pentru pregatirea diverselor salate (de ex.: salata de vinete), aperitive (de ex.: oua umplute), alte sosuri (de ex.: rosetto – cu ketchup) sau ca atare (de ex.: cu cartofi prajiti).

Pofta buna!

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 13 January, 2010, in √ Bucatariile lumii, Bucataria franceza, Maioneza, SOSURI and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 Comments.

  1. Ma bag si eu sa zic doua lucruri din experienta personala: 1. eu fac maioneza cu doua galbenusuri crude, fara ou fiert, din doua motive: ma scap de grija de a mai fierbe oul si imi iese la fel de buna si asa. 2. cum unele lucruri le inveti intr-un anume fel, din familie, eu nu pot sa fac maioneza cu lingura. La noi in familie se face cu telul. nu stiu daca e mai simplu sau mai greu, dar, pur si simplu asa suntem invatati. Unele persoane mi-au recomndat sa o fac chiar cu mixerul, dar , surprinzator, mi s-a taiat…

    • Cu mixerul nu imi iese nici mie, din lipsa de pofta am incercat. Imposibil. Cu telul… n-am incercat, dar daca imi spui ca iese, inseamna ca asa e.
      Cat despre galbenus fiert/nefiert, am ales unul cu unul pentru ca: daca am 2 nefierte, mi se pare ca maioneza nu se leaga bine, iar 2 fierte – ei bine, nici atat. Asa ca, intotdeauna: calea de mijloc ;).

      Salata de ciuperci cu maioneza (cum era semnul de: imi ploua in gura?).
      Imi propun de la Revelion sa fac o salata de cartofi cu ciuperci si maioneza, dar mananc mereu ciupercile direct din borcan :D.

  2. Si inca ceva, mie personal imi place cel mai mult maioneza atunci cand face parte dintr-o salata de ciuperci cu maioneza… si uite asa mi-am singura pofta… plec la gatit!

  3. miana!!! trebuie sa postezi si o reteta de maioneza de post!! am cautat pe aici, pe la tine, dar nu am gasit… va pup si aveti grija de voi!!

    • Ai ai, nu m-am gandit la asta.
      Am sa caut una, s-o probez si s-o postez.

      Am foarte putine retete de post, asa cum mai spuneam intr-un alt post. As face o categorie, dar cu 2-3 retete…

      Te mai astept pe la mine si tin sa te felicit, stii tu pentru ce! :*

  1. Pingback: Salata de vinete (cu sau fara maioneza) « Imi place sa gatesc…

Leave a comment