Salam de biscuiti

Pentru 12 persoane
Pregatire: 1 ora
Coacere: 15 min

Ingrediente:
  • 1 kg biscuiti
  • 600 g rahat
  • 250 g unt
  • 200 g zahar tos
  • 250 ml apa
  • 1 esenta de rom
  • 400 g nuci
  • 100 g stafide
  • 2 lg. cacao
  • 30 g nuca de cocos
  • putin zahar farin

Jumatate din biscuiti se sfarama cu facaletul, iar ceilalti se rup in bucatele mici.
Cu un cutit dat prin zahar farin, se taie in 6-8 bucati fiecare cub de rahat.
Stafidele se oparesc 2-3 minute in apa fierbinte, apoi se scot intr-o strecuratoare.
Se pun pe foc, intr-o oala, 100 ml apa si cele 600 de g de rahat. Cand acesta a inceput sa se topeasca si apa a secat, se mai adauga cate 3-4 lg. de apa si procedeul de repeta pana la terminarea apei.
Se adauga zaharul si se mai fierbe pana ce cuburile de rahat au ajuns la jumatatea dimensiunilor initiale, iar zaharul s-a topit.
Se adauga untul, esenta de rom si cacao si se amesteca.

Siropul se lasa 2-3 minute sa se racoreasca, apoi se toarna peste biscuiti, impreuna cu nuca si stafidele oparite.

Se amesteca bine se se imparte in 2 sau 3.

Se ia o parte din amestec, se pune pe hartie de copt (presarata cu nuca de cocos), cu ajutorul careia se formeaza salamul de biscuiti si care se strange bine la capete odata forma data.
Se continua pana la terminarea amestecului.

Se pastreaza la rece.

Pofta buna!

About Retzetar de... fericire

Despre lucruri lumesti care ne fac viata frumoasa.

Posted on 29 December, 2009, in √ Bucatariile lumii, Bucataria romaneasca, DESERT, Deserturi fara coacere, Diverse deserturi, Salam de biscuiti, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 Comments.

  1. Salamul de biscuiti imi aduce aminte de copilarie… la gradinita aveam mereu la desert tort de biscuiti. Saraca mama a stat o luna dupa bucatareasa de acolo pana a facut rost de reteta sa ne faca si acasa. 😀

  2. Cred ca fiecare din noi isi aduce aminte de copilarie cand se gandeste la salamul de biscuiti.
    Inca e unul din deserturile mele preferate.

    Daca ai o alta varianta de reteta (cea de la bucatareasa gradinitei, poate), mi-ar face mare placere sa ne-o impartasesti…

    Din pacate, aici nu am toate ingredientele si la magazinul cu produse romanesti nu ajungem foarte des, asa ca mai am de asteptat un pic.

  3. Reteta e cam la fel… dar mai simpla, fara cocos, stafide sau rahat.

    • Pai si cum e siropul? Pentru ca rahat e ceea ce imi lipseste, de fapt, din ingrediente, bscuiti populari mai am cativa, ramasi de la Craciun…
      Daca imi “vinzi” secretul siropului, promit sa fac zilele astea salam de biscuiti, oftam de fiecare data cand dam de biscuitii aia prin dulap…

  4. Sirop obisnuit… apa cu zahar si rom. 😀

Leave a comment